Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Το βοήθημα του παππού, που έγινε φόρος

Είναι δυνατόν το βοήθημα του παππού και της γιαγιάς να γίνει δυσβάσταχτος φόρος στα εγγόνια τους; Κι όμως το ελληνικό κράτος το κατάφερε κι αυτό. Οποιος έχει στοιχειώδη επαφή με την ελληνική πραγματικότητα και σχέση με το ελληνικό κράτος βρίσκεται πάντοτε προ εκπλήξεων και αυτή η κατάσταση τελειωμό δεν έχει. Ιστορίες τρέλας μπορούν κάλλιστα να διηγηθούν οι υπάλληλοι των εφοριών που εφαρμόζουν τους νόμους και τις εγκυκλίους του υπουργείου Οικονομικών και της κυβέρνησης, όπως και οι λογιστές που συντάσσουν τις φορολογικές δηλώσεις.

Μου έλεγε πρόσφατα λογιστής πως ένας παππούς, αντί να δίνει κάθε χρόνο ένα μικρό βοήθημα στην εγγονή του, είχε την ιδέα να της παραχωρήσει τα ενοίκια χωραφιού και να τα παίρνει κατευθείαν, δίχως ο ίδιος να μεσολαβεί σε αυτή την πράξη. Το ποσό, ελάχιστο, έμπαινε κατευθείαν στον τραπεζικό της λογαριασμό. Ετησίως 48 ολόκληρα ευρώ! Από φέτος όμως το υπουργείο Οικονομικών φορολογεί τα εισοδήματα από ενοίκια, παίρνοντας ως τεκμήριο διαβίωσης τα 3.000 ευρώ, ενώ δε δέχεται και το άτομο που έχει αυτό το εισόδημα πως έχει και έξοδα. Ετσι, με το τεκμήριο αυτό και την προκαταβολή φόρου, αφού θεωρείται η εγγονή ελεύθερη επαγγελματίας, θα κληθεί να πληρώσει εκατοντάδες ευρώ. Τώρα ο παππούς αναθεματίζει την ώρα και τη στιγμή που έδωσε αυτό το ελάχιστο βοήθημα στην εγγονή του, η οποία θα κληθεί να πληρώσει υπερπολλαπλάσιο φόρο στο υπουργείο Οικονομικών.
Σε μία αντίστοιχη περίπτωση ένας άλλος παππούς παραχώρησε το ενοίκιο σπιτιού στα εγγόνια του, που είναι φοιτητές, αντί να τους δίνει κάθε μήνα βοήθημα για να τους ενισχύσει. Δεν ήθελε τη μηνιαία σχέση, επειδή δεν αισθανόταν καλά να έρχονται να τον βλέπουν και να τους δίνει τα χρήματα. Περίπου εξακόσια ευρώ το χρόνο τους αναλογούσαν. Κάνοντας δήλωση τα εγγόνια διαπίστωσαν πως θα πρέπει να πληρώσουν περίπου 480 ευρώ έκαστος, για φόρο εισοδήματος και προκαταβολή φόρου -το τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ που προαναφέραμε- ασχέτως εάν είχαν 600 ευρώ εισόδημα.
«Αχ, παππού, πού μας έμπλεξες;», θα μπορούσε να είναι η επωδός των εγγονών. Μια καλή πρόθεση ενός νοικοκύρη παππού, που δεν υπολόγιζε το κράτος, το οποίο είναι το μακρύ χέρι σε βάρος των αδυνάτων, προστάτης των ισχυρών και τροχονόμος έναντι των επιτηδείων.
agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου