Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Η Ευρώπη αποφασίζει για την υποψηφιότητα της Αλβανίας για ένταξη στην ΕΕ


tirana alvania



Το ενδεχόμενο επίσημης υποψηφιότητας της Αλβανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει σήμερα Τρίτη το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεδριάζει υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου στο Λουξεμβούργο.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Ιουνίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε την παραχώρηση καθεστώτος υποψήφιου κράτους στην Αλβανία.
Η Αθήνα υποστηρίζει την παραχώρηση υποψηφιότητας στα Τίρανα, ωστόσο, δεν μπορούν να αποκλειστούν πιθανά βέτο, από την Τσεχία, τη Βρετανία, τη Γερμανία και την Ολλανδία, εν μέσω ευρω-σκεπτικιστικών ενστάσεων για περαιτέρω διεύρυνση της Ε.Ε.
Κυριότερο εμπόδιο φαινόταν πως θα ήταν η Τσεχία, με αφορμή τη 18μηνη σύγκρουση της αλβανικής κυβέρνησης με την τσεχική κρατική εταιρεία ηλεκτρικού ČEZ, από την οποία τα Τίρανα έχουν αφαιρέσει την άδεια λειτουργίας.
Ωστόσο, την Τρίτη η ČEZ ανακοίνωσε πως ήλθε σε συμβιβασμό με τις αλβανικές Αρχές για το ζήτημα.
Προσερχόμενος στο Συμβούλιο, ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το αν έχει βρεθεί «συμβιβαστική λύση» σχετικά με το ζήτημα της Αλβανίας.
«Ελπίζω. Αυτός είναι πάντοτε ο στόχος και η θεσμική αποστολή της Προεδρίας του Συμβουλίου», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τόνισε ωστόσο τη σημασία που δίνει η Ελληνική Προεδρία στην απόδοση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Αλβανία, κάνοντας λόγο για «πολύ σημαντικό ζήτημα για τα Δυτικά Βαλκάνια και για τη σταθερότητα και την ευρωατλαντική προοπτική των χωρών της περιοχής».
spirospero.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου