Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Στο έλεος των αλλεργιών οι Θεσσαλονικείς



    Θραύση κάνουν οι αλλεργίες στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα και φέτος, όπως τα τελευταία δύο χρόνια, καταγράφεται έξαρση αλλεργιών Των Στη Γύρη ΑΠΌ ΤΑ κυπαρισσοειδή ΠΟΥ ευδοκιμούν ΣΤΟ Σέιχ ΣΟΥ.  
    Σύμφωνα με τους ειδικούς η γύρη από τα κυπαρισσοειδή ευθύνεται για την αλλεργία των μισών περιστατικών που καταφεύγουν στους γιατρούς, αλλά δεν είναι η μοναδική «πηγή» αλλεργιών στη Θεσσαλονίκη. ΤΑ κυριότερα αλλεργιογόνα ΑΠΌ ΤΟ Φυτικό βασίλειο ΕΙΝΑΙ ΤΟ γρασίδι , ΤΟ γνωστό περδικάκι ( ένα θαμνοειδές φυτό, το οποίο φυτρώνει σε ακάλυπτους χώρους και γενικά σε τοίχους ), ΟΙ Λεύκες ΚΑΙ ΤΑ αγριόχορτα . ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΟΙ Θεσσαλονικείς ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ευαίσθητοι Στη Γύρη Της Ελιάς λόγω Της γειτνίασης ΜΕ ΤΗ Χαλκιδική. Τα συμπτώματα από τη γύρη της ελιάς συνήθως κάνουν την εμφάνισή τους από τις 15 Μαΐου έως τις 15 Ιουλίου με μία κορύφωση τον Ιούνιο.     Εκτός ΑΠΌ ΤΑ Φυτά Σχετικές αιτίες προκαλούν αλλεργίες ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η. ατμοσφαιρική ρύπανση , ο τρόπος ζωής , η εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος , το άγχος , Η. Οικιακή Σκόνη ΚΑΙ ΤΑ Κατοικίδια Ζώα .     « Αυτήν την εποχή εξαιτίας της αστάθειας του καιρού έχουμε διπλή έξαρση στη Θεσσαλονίκη: και από αλλεργίες και από κρυολογήματα. Όταν βελτιώνεται ο καιρός, έχουμε έξαρση των αλλεργιών, κι όταν δροσίζει το βράδυ, έχουμε εμφάνιση των κρυολογημάτων. Αυτήν την περίοδο οι περισσότεροι πολίτες που αναζητούν ιατρική βοήθεια εμφανίζουν αλλεργία στη γύρη από τα κυπαρισσοειδή, γεγονός που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην αλλαγή του κλίματος. Όσον αφορά τη γύρη από την ελιά, περιμένουμε έξαρση στις αρχές του Ιουνίου » , εξηγεί στη «ΜτΚ» ο ειδικός αλλεργιολόγος και τ. διευθυντής του Αλλεργιολογικού Ιατρείου στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Δρ. Γιάννης Σιδηρόπουλος .     Παράλληλα αναφέρει ότι ένας στους πέντε Θεσσαλονικείς εμφανίζει κάποια εποχική αναπνευστική αλλεργία, ενώ εκείνες που ταλαιπωρούν τους περισσότερους είναι συνήθως η αλλεργική ρινίτιδα και το αλλεργικό άσθμα. Επίσης σε παγκόσμιο επίπεδο ένας στους τρεις παρουσιάζει κάποιου είδους αλλεργία.       
       
 
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
    Έντονος βήχας, καταρροή, φτάρνισμα, φαγούρα στα μάτια, τη μύτη και το φάρυγγα, ερυθρότητα, μπούκωμα, ξηρότητα στην αναπνοή, ενοχλήσεις στα αυτιά και κρίσεις δύσπνοιας είναι μόνον μερικά από τα συνήθη συμπτώματα των αλλεργιών, τα οποία συχνά μας μπερδεύουν, αφού θυμίζουν αυτά των ιώσεων.
    Οι συχνότερες εποχικές αλλεργίες είναι η ρινίτιδα, η επιπεφυκίτιδα, η οποία είναι πιο έντονη σε νέα αγόρια, οι αναφυλακτικές αντιδράσεις από τσιμπήματα εντόμων, η ασθματική βρογχίτιδα και η κνίδωση. Πάντως είναι γεγονός ότι πλέον οι αλλεργίες δεν κάνουν εξαιρέσεις στις ηλικίες, ενώ η διαφορά τους από τις ιώσεις είναι ότι διαρκούν περισσότερο και έχουν εποχικότητα, δηλαδή τα συμπτώματά τους παρουσιάζονται σε συγκεκριμένη εποχή, οπότε είναι εύκολο για τους ασθενείς να τα αναγνωρίσουν.
    « Οι ασθενείς πρέπει να πηγαίνουν έγκαιρα στο γιατρό, παθολόγο ή αλλεργιολόγο, πριν να εμφανιστούν εντονότερα συμπτώματα, να αποφεύγουν την υπερβολική έκθεση στα αλλεργιογόνα και να παίρνουν προληπτικά κάποια χαπάκια ή σπρέι », επισημαίνει ο Δρ. Σιδηρόπουλος .     Επιπλέον τονίζει ότι η πιο συνηθισμένη μέθοδος αντιμετώπισης των αλλεργιών είναι η χρήση αντισταμινικών χαπιών ή αντιαλλεργικών σπρέι. Σε περίπτωση όμως που η θεραπεία αυτή δεν επαρκεί, μπορεί να ακολουθηθεί ειδική ανοσοθεραπεία. Αυτή προβλέπει τη χορήγηση του αλλεργιογόνου σε μικρές και συνεχώς αυξανόμενες ποσότητες υπό την επιτήρηση ειδικού αλλεργιολόγου. Με αυτόν τον τρόπο η άμυνα του οργανισμού τροποποιείται, ώστε να έχει πιο ήπια αντίδραση, όταν έρθει σε επαφή με αλλεργιογόνα.     « Ενθαρρυντικό για όσους υποφέρουν από αλλεργίες και συγκεκριμένα αλλεργική κνίδωση είναι ότι εδώ και ενάμιση μήνα έχουμε στη διάθεσή μας ακόμη ένα φάρμακο. Πρόκειται για ένα φάρμακο που περιέχει τη δραστική ουσία ομαλιζουμάπη και ανήκει στην κατηγορία των μονοκλωνικών αντισωμάτων. Μέχρι πρόσφατα είχε ένδειξη για χορήγηση ενάντια στο αλλεργικό άσθμα, αλλά πλέον χορηγείται και για την αλλεργική κνίδωση », εξηγεί ο Δρ. Σιδηρόπουλος. 

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ  Τί συνιστούν ΟΙ ειδικοί
    ΟΙ ειδικοί συστήνουν Ότι όσοι ΕΙΝΑΙ επιρρεπείς στις αλλεργίες Καλο ΕΙΝΑΙ ΝΑ υιοθετούν κάποια προληπτικά μέτρα Διάμετρος: ΤΗΝ περίοδο έξαρσης Της, τα οποία είναι τα εξής: - Να προτιμούν για τη βόλτα τους παραλιακά μέρη και όχι χωράφια ή πάρκα με γρασίδι. - Όταν οδηγούν, να έχουν κλειστά τα παράθυρα του αυτοκινήτου τους. - Όταν ανεβαίνουν στη μηχανή, να φορούν κράνος. - Να αερίζουν το σπίτι τους το βραδάκι. - Να αποφεύγουν να κουρεύουν το γρασίδι. - Να απλώνουν τα ρούχα το μεσημέρι, γιατί νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα οι γύρεις ανέρχονται και κατέρχονται αντιστοίχως στην ατμόσφαιρα. - Όσοι είναι αλλεργικοί στα τσιμπήματα της μέλισσας και της σφήκας δεν πρέπει να φορούν κολόνιες και πολύχρωμα ρούχα, να χρησιμοποιούν σαμπουάν και λακ που μοσχοβολούν, να τρώνε γλυκά και παγωτά στο δρόμο και να φορούν πέδιλα, όταν πάνε εκδρομές σε αγρούς.
http://roykoymoykoy.blogspot . gr /






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου