Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Μεγάλο αδελφό» στήνει η εφορία



της Έλενας Λάσκαρη
    Πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία των φορολογουμένων θα έχει το ηλεκτρονικό μάτι της εφορίας . Τέλος στις πληρωμές με χρήμα σε φυσική μορφή, πλήρες και ηλεκτρονικό το περιουσιολόγιο. Τα σχέδια για κατασχέσεις-πλειστηριασμούς.
    Παντογνώστης  ΚΑΙ « μακρυχέρης »ΓΙΝΕΤΑΙ Η. εφορία ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ επιχειρησιακό Της Γενικής Γραμματείας ΔΗΜΟΣΙΩΝ Εσόδων , στο οποίο ξετυλίγεται πλέγμα γνωστών και άγνωστων παρεμβάσεων με στόχο να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα, ΝΑ απλοποιηθούν ΟΙ υποχρεώσεις Των φορολογουμένων ΚΑΙ ΝΑ αναβαθμιστεί ποιοτικά Η. Φορολογική ΔΙΟΙΚΗΣΗ . 
    ΣΤΗΝ εφορία ΤΟΥ άμεσου μέλλοντος ΤΟ χρήμα ΣΕ Φυσική Μορφη ΔΕΝ έχει ΘΕΣΗ , ούτε οι χάρτινες δηλώσεις. Όλα θα γίνονται ηλεκτρονικά. 
    Οι φορολογούμενοι δεν θα πληρώνουν φόρους με βάση μόνο ό, τι δηλώνουν αλλά και με βάση όλα όσα θα γνωρίζει η εφορία πριν από αυτούς γι 'αυτούς. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν θα λιμνάζουν μέχρι να ενεργοποιηθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Οι φορολογούμενοι με χρέη θα ενημερώνονται κάθε μήνα ότι έχουν εκκρεμότητες και για ληξιπρόθεσμα χρέη έως 1.000 ευρώ η εφορία θα μπορεί να μπαίνει στον τραπεζικό τους λογαριασμό για κατάσχεση με συνοπτικές διαδικασίες.
    ΤΟ Ηλεκτρονικό Μάτι  ΘΑ εγκατασταθεί παντου. Στο elenxis κάθε φορολογούμενος θα έχει το δικό του προφίλ και ανάλογα με τη συναλλακτική του δραστηριότητα θα παίρνει μόρια που θα του δίνουν προτεραιότητα για έλεγχο. 
    Παράλληλα, ΑΠΌ ΤΟΝ Απρίλιο ΤΟΥ 2015 , κάθε φορολογούμενος θα έχει τον δικό του φάκελο στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, ενώ Η. ΓΓΔΕ ΘΑ αντλεί Στοιχεία ΑΠΌ ΤΟ ΙΚΑ , πολυακουσμένα δικηγορικούς συλλόγους ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ Εως ΤΟ Κτηματολόγιο ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ .        
    Οι ελεγκτές θα επιμορφώνονται διαρκώς και σύντομα θα αποκτήσουν τη δική τους «Ακαδημία». Αν πιάνουν τους στόχους θα επιβραβεύονται με κινητά υπηρεσιακά τηλέφωνα και laptop, έως χρηματικά μπόνους και επαίνους.  
    ΟΛΑ Αυτα Περιλαμβάνονται ΣΤΟ ΠΛΑΝΟ ΤΟΥ επιχειρησιακό Χ. Θεοχάρη , το οποίο στα βασικά του σημεία προβλέπει: 
1. Τέλος οι πληρωμές με χρήμα σε φυσική μορφή . Επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών φόρων, σύστημα πάγιων εντολών άμεσης χρέωσης του τραπεζικού λογαριασμού κατόπιν εντολής του φορολογουμένου.
2. Άντληση πληροφοριών από παντού.  Η Φορολογική Διοίκηση θα αντλεί στοιχεία και δημόσια έγγραφα από όλους τους φορείς. Πιλοτική εφαρμογή έως το τέλος του 2014 με στοιχεία από το ΙΚΑ, το Κτηματολόγιο και τον ΕΟΠΥΥ. Θα αντλούνται στοιχεία από δικηγορικούς συλλόγους, λιμεναρχεία, γραμματείες δικαστηρίων, συμβολαιογράφους και λοιπά ΝΠΔΔ. Σύνδεση Μητρώου με το Εθνικό Δημοτολόγιο. Το υπουργείο Οικονομικών θα επικοινωνεί ηλεκτρονικά με όλο το Δημόσιο.
3. On line πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς . Ήδη οι ελεγκτές της ΓΓΔΕ και του ΣΔΟΕ έχουν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ελεγχομένων μέσω του Μητρώου Τήρησης Λογαριασμών. Το σύστημα αυτό θα βελτιωθεί ώστε σχεδόν άμεσα οι ελεγκτές να έχουν πλήρη εικόνα των τραπεζικών λογαριασμών και των κινήσεων των φορολογουμένων που ελέγχονται.
4. Ηλεκτρονικές όλες οι δηλώσεις . Δηλώσεις φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, μεταβίβασης ακινήτων, κατόχων πλοίων, δηλώσεις για κατοχή ακινήτων από off shore εταιρείες, ιδιωτικά συμφωνητικά, όλα ηλεκτρονικά.
5. Πλήρες ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο . Έως τον Απρίλιο του 2015 θα έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή με στοιχεία για ακίνητα, οχήματα, σκάφη, αεροσκάφη, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, εταιρικά μερίδια, καταθέσεις, συλλογές κ.λπ. με αυτόματη ενημέρωση μεταβολής στοιχείων φορολογίας κεφαλαίου.
6. Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και e-κατασχετήρια . Τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια θα επεκταθούν και σε άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα εκτός από τις καταθέσεις (κλειστοί λογαριασμοί καταθέσεων, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.), αυτοματοποιημένη διαδικασία ηλεκτρονικών κατασχετηρίων για οφειλές έως 10.000 ευρώ με βάση το είδος της οφειλής και το έτος.
7. Κατασχέσεις . Ημιαυτοποιημένη διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης, άμεση χρέωση λογαριασμών για μικρού ύψους ληξιπρόθεσμες οφειλές κάτω των 1.000 ευρώ (π.χ. τέλη κυκλοφορίας), αυτοματοποιημένη διαδικασία ενημέρωσης νέων οφειλετών σε μηνιαία βάση.
8. Προφίλ φορολογουμένων . Συνολική αξιολόγηση του προφίλ επικινδυνότητας των φορολογουμένων με χρήση ολοκληρωμένου συστήματος μοριοδότησης της συναλλακτικής συμπεριφοράς σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας.
9. Διασταυρώσεις.  Με τα αρχεία του υπουργείου Μεταφορών για ανασφάλιστα οχήματα και για οχήματα που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ.
.. 10 Ενιαία Ηλεκτρονική δήλωση φόρων ΚΑΙ εισφορών  Δηλώσεις Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ εισφορών ΙΚΑ - ΕΤΑΜ θα υποβάλλονται «πακέτο». Διευκολύνονται οι διασταυρώσεις
11. Φορολογική και Τελωνειακή Ακαδημία . Σε συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα για την εξειδίκευση των ελεγκτών. Μπόνους (παροχή υπηρεσιακού κινητού και φορητού υπολογιστή, χρηματική αμοιβή, έπαινοι), σε σύνδεση με την αποδοτικότητα. Εισπράξεις 4,6 εκατ. ευρώ ανά εργαζόμενο της ΓΓΔΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου