Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Έλληνες εφοπλιστές: Πρώτοι στον κόσμο και στην Ελλάδα «δεν πληρώνω»

Έλληνες εφοπλιστές: Πρώτοι στον κόσμο και στην Ελλάδα «δεν πληρώνω»Θα παραμείνει ακόμα και τώρα η αναντιστοιχία ανάμεσα στην οικονομική τους ευημερία και τη συμβολή στα κρατικά έσοδα;Πρώτοι στον κόσμο κατατάσσονται οι Έλληνες εφοπλιστές, ξεπερνώντας σε συνολική χωρητικότητα πλοίων τους Ιάπωνες, Γερμανούς και Νοτιοκορεάτες συναδέλφους τους, σύμφωνα με την έκθεση του οίκου Clarkso
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, ο ελληνικός εμπορικός στόλος διαθέτει 4.894 πλοία συνολικής χωρητικότητας 164 εκατ. τόνων, έναντι 157,4 εκατ. τόνων και 8.537 πλοίων των Ιαπώνων.Πιο συγκεκριμένα, το 16,25% του παγκόσμιου στόλου ανήκει σε Έλληνες εφοπλιστές, ποσοστό που εκτινάσσεται στο 40% όταν μιλάμε για τα ευρωπαϊκά μεγέθη. Το 23,8% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενόπλοιων μεταφοράς πετρελαίου και το 18,5% των φορτηγών πλοίων χύδην φορτίου είναι ελληνικών συμφερόντων, ενώ οι επενδύσεις των Ελλήνων εφοπλιστών το 2013 ανήλθαν σε 13 δισ. δολάρια (9,4 δισ. ευρώ)για την κατασκευή 275 νέων πλοίων.
Το ζήτημα που τίθεται πιο επιτακτικά τώρα, είναι πώς θα αποκρυσταλλωθεί η οικονομική τους ευημερία, που καταγράφεται από τους διεθνείς οίκους, σε συμβολή στα κρατικά έσοδα της χώρας, η οποία παραμένει σε αναντιστοιχία.
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ύψωναν το λάβαρο του «αγώνα» φωνάζοντας «δεν πληρώνω» για κάποιους από τους φόρους που επιβαρύνουν τους υπόλοιπους Έλληνες, καθώς ούτως ή άλλως οι δεκάδες φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν παραμένουν ανέγγιχτες.
Πρόσφατες είναι επίσης και οι απειλές ότι θα υπάρξει φυγή πλοίων από το εθνικό νηολόγιο και ναυτιλιακών εταιρειών από την Ελλάδα, αν δεν υποκύψει η κυβέρνηση στα αιτήματά τους, όσον αφορά στη φορολογία, επειδή τόλμησε να δώσει υποχρεωτικό χαρακτήρα στην «οικειοθελή εισφορά» που είχε συμφωνηθεί το περασμένο καλοκαίρι.
Όταν η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχει υποστεί αιματηρές περικοπές στα εισοδήματά της, στο «βωμό» των μνημονίων, φαίνεται προκλητικό η μεγαλύτερη εφοπλιστική δύναμη στον κόσμο, να διεκδικεί για τον εαυτό της δικαίωμα μη καταβολής νομοθετημένων φόρων. Ποιος άλλος Έλληνας πολίτης μπορεί να πει «δεν πληρώνω» χωρίς συνέπειες, ακόμα και όταν πρόκειται για μέτρα αντιλαϊκού χαρακτήρα, που πλήττουν τις πιο αδύναμες οικονομικά ομάδες; Φαίνεται πως η επίκληση της αντισυνταγματικότητας «πιάνει» μόνο όταν προβάλλεται από ήδη προστατευμένες ομάδες, όπως οι Έλληνες εφοπλιστές...


 http://www.newsbomb.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου