Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Αυξήθηκαν κατά 48% οι παράνομοι μετανάστες στην Ευρώπη


1ABAD90136F51BC0554E16678427ACBFΟ αριθμός των παράνομων μεταναστών που αποπειράθηκαν να περάσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα κατά το 2013 αυξήθηκε κατά 48% έναντι του 2012, σύμφωνα με στοιχεία της Frontex, τα οποία δημοσίευσε σε σημερινό της άρθρο η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας The Wall Street Journal (WSJ).
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα συνολικά, 107.365 παράνομοι μετανάστες αποπειράθηκαν να περάσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα το 2013, αριθμός που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 48% σε σχέση με πέρσι, και προσθέτει ότι η έκθεση δημοσιεύθηκε μία μέρα μετά από το τελευταίο περιστατικό στα ύδατα μεταξύ Ιταλίας και Λιβύης, στο οποίο 17 άνθρωποι πνίγηκαν και 206 διασώθηκαν από τις ιταλικές Αρχές.

Τα ευρήματα της έρευνας, τα οποία είναι αποτέλεσμα μακρόχρονου συντονισμού των 28 κρατών- μελών, καταδεικνύουν την πίεση που υφίσταται η ΕΕ, καθώς ο πόλεμος, η καταπίεση και οι οικονομική δυσχέρεια οδηγούν χιλιάδες στο να εγκαταλείψουν τις γείτονες χώρες.
Το συγκεκριμένο θέμα θεωρείται σημαντικό και για τις ευρωεκλογές, εκτιμά το δημοσίευμα, καθώς η μετανάστευση έχει αναδειχθεί ως κεντρικής σημασίας ζήτημα για τους Ευρωπαίους ψηφοφόρους.
Αναφορικά με την Ελλάδα, η έκθεση επισημαίνει ότι λιγότεροι μετανάστες προσπάθησαν να μπουν στην Ευρώπη από την Ανατολική Μεσόγειο κατά τη διάρκεια του 2013, εξαιτίας, κυρίως, των πολιτικών των ελληνικών Αρχών να «ασφαλίσουν» τα βόρεια σύνορα της χώρας με την Τουρκία.
Ωστόσο, αυτό το κλείσιμο των συνόρων οδήγησε πολλούς μετανάστες να προσπαθήσουν να διασχίσουν το Αιγαίο, ένα πιο επικίνδυνο πέρασμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στο οποίο, τους τελευταίους μήνες, έχουν χάσει τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι.
Σύμφωνα με την έκθεση της Frontex, δεκάδες χιλιάδες μεταναστών φθάνουν από τη Συρία και την Ερυθραία, ενώ ο αριθμός των μεταναστών, κυρίως από τη Λιβύη, στις ιταλικές ακτές τριπλασιάστηκε το 2012 και έφτασε σε περισσότερους από 40.000.
Το δημοσίευμα συνεχίζει επισημαίνοντας ότι η επίδοση των κρατών μελών στη σύλληψη των διακινητών είναι χειρότερη το 2013, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, οι εθνικές Αρχές συνέλαβαν 6.902 άτομα, ποσοστό που αντιστοιχεί σε μείωση 11%.
«Οι απόψεις εντός της Ευρώπης είναι έντονα αποκλίνουσες σε σχέση με το πώς θα αντιμετωπισθεί καλύτερα το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης. Οι Συντηρητικοί πιστεύουν ότι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και ιδιαίτερα στον Νότο πρέπει να ενισχυθούν- μια προσέγγιση υπό την ονομασία "Ευρώπη Φρούριο". Στον αντίποδα, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φιλελεύθεροι, υποστηρίζουν τη δημιουργία περισσότερων νομίμων οδών, καλώντας τις χώρες της ΕΕ να δεχθούν περισσότερους πρόσφυγες», υπογραμμίζει το δημοσίευμα.
Το δημοσίευμα καταλήγει λέγοντας ότι «50.000 πρόσφυγες από τη Συρία δέχθηκαν οι χώρες της ΕΕ το 2013 (22.700 ήταν το 2012) με τους περισσότερους από αυτούς να πηγαίνουν στη Γερμανία και τη Σουηδία. Ο αριθμός αυτός, αν και μεγάλος, αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό, εάν τον συγκρίνει κανείς με τα τρία εκατομμύρια Σύρων προσφύγων που εκτοπίστηκαν σε στρατόπεδα προσφύγων στην Ιορδανία, τον Λίβανο και την Τουρκία».
http://www.spirospero.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου