Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

40 εκατ. το όφελος από τις συντάξεις

40 εκατ. το όφελος από τις συντάξεις
40 εκατ. το όφελος από τις συντάξεις 
Δεν έχουν απογραφεί ως σήμερα 833 συνταξιούχοι του δημοσίου, από τους οποίους οι 415 είναι συνταξιούχοι ΟΓΑ/ Εθνικής Αντίστασης. Παράλληλα, έχει διαπιστωθεί ο θάνατος 2.999 συνταξιούχων με ημερομηνία προγενέστερη τουλάχιστον έξι μήνες πριν τη διαγραφή τους από τα μητρώα του δημοσίου.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το ποσό που καταβλήθηκε για τις περιπτώσεις αυτές ανέρχεται στα 57,1 εκατ. ευρώ, από τα οποία έως τώρα το δημόσιο έχει ανακτήσει τα 37,7 εκατ. ευρώ.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της καταγραφής των συνταξιούχων του δημοσίου που συνεχίζεται και τα οποία ανακοινώθηκαν σήμερα από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.
«Αξιοποιώντας τα στοιχεία της καταγραφής, τα αποτελέσματα στον τομέα αυτόν είναι ορατά και μετρήσιμα, ενώ, σε αρκετές περιπτώσεις, έχουν ήδη επιληφθεί οι αστυνομικές και δικαστικές Αρχές», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο κ. Σταϊκούρας.
Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν μέχρι και τις 15 Απριλίου 2014:
- Έχει διαπιστωθεί ο θάνατος 2.999 συνταξιούχων με ημερομηνία θανάτου προγενέστερη κατά τουλάχιστον 6 μήνες από την ημερομηνία διαγραφής τους.
- Δεν έχουν απογραφεί 833 συνταξιούχοι, από τους οποίους οι 415 περιπτώσεις είναι συνταξιούχοι ΟΓΑ/ Εθνικής Αντίστασης.
- Από 179 περιπτώσεις που στάλθηκαν προς διερεύνηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προς τον αρμόδιο εισαγγελέα, με την άμεση ανταπόκριση της Δ/νσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας και μετά από έρευνα η οποία διήρκησε πάνω από δώδεκα μήνες, διαπιστώθηκε ότι 92 συγκεκριμένες περιπτώσεις απάτης τελέστηκαν κατά την περίοδο από το 1991 μέχρι και το 2012. Η συνολική ζημιά που προκλήθηκε σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, από αυτές τις 179 περιπτώσεις, ανέρχεται στα 12.864.730 ευρώ. Οι περιπτώσεις αυτές έχουν παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη.
- Για τους 2.999 συνταξιούχους όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος, αναζητήθηκαν αρχικά, μέσω ΔΙΑΣ, οι αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις, συνολικού ποσού 57.127.388 ευρώ. Από το ποσό αυτό:
- Έχει ανακτηθεί συνολικά ποσό, ύψους 37.797.425 ευρώ, με τους παρακάτω τρόπους:
- 25.740.188 ευρώ αναλήφθηκαν από τους λογαριασμούς των συνταξιούχων, μέσω ΔΙΑΣ.
- 12.057.237 ευρώ εν μέρει επιστράφηκαν με διπλότυπο είσπραξης εκ μέρους των συνδικαιούχων του λογαριασμού και εν μέρει καταλογίσθηκαν στις αρμόδιες ΔΟΥ εις βάρος των συνδικαιούχων των λογαριασμών των θανόντων συνταξιούχων ή των κληρονόμων τους.
- Για ποσό 19.329.964 ευρώ η διαδικασία αναζήτησης συνεχίζεται με επόμενες ενέργειες την αναζήτηση από κληρονόμους, καταλογισμό συνδικαιούχων ή κληρονόμων στις αρμόδιες ΔΟΥ.
Το δημοσιονομικό όφελος που προκύπτει από τη διαδικασία της καταγραφής εκτιμάται ότι είναι 1.236.665 ευρώ ανά μήνα.
- Από το σύνολο των μη απογραφέντων συνταξιούχων ήδη έχουν διαγραφεί 1.102 συνταξιούχοι με αντίστοιχες ληξιαρχικές πράξεις.
Στο πλαίσιο της διαδικασίας αναζήτησης των μη καταγεγραμμένων συνταξιούχων και μετά από διασταύρωση και ελέγχους, μέσω των ληξιαρχείων και των εκλογικών καταλόγων όλων των δήμων της χώρας, προέκυψαν τα ακόλουθα:
- 948 συνταξιούχοι έχουν αποβιώσει. Η Δ/νση Συντάξεων του δημοσίου για όλες αυτές τις περιπτώσεις έχει αναζητήσει από τα αρμόδια ληξιαρχεία τις αντίστοιχες ληξιαρχικές πράξεις θανάτου.
- 576 συνταξιούχοι είναι εν ζωή. Έχει ήδη καταγραφεί ένας μικρός αριθμός από αυτούς (συνολικά 57 συνταξιούχοι).
- 529 συνταξιούχοι οι οποίοι δεν ευρέθησαν.
Για τους υπόλοιπους συνταξιούχους, οι οποίοι είτε δεν έχουν προσέλθει, μέχρι σήμερα για την καταγραφή τους, ενώ η σύνταξή τους εξακολουθεί να παραμένει σε αναστολή από τον Οκτώβριο του 2012, συνεχίζεται η αναζήτηση με όλους τους εφικτούς τρόπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου